Het verhaal van Sam
Sam is 52 jaar en alleenstaande papa van 13-jarige Cloë en 11-jarige Lucca. Mama van de kinderen is 6 jaar geleden van hem weggegaan en laat niets meer van zich horen. Hij is al geruime tijd mantelzorger van zijn moeder Anna en door haar hoge zorgnood is ze sinds kort komen inwonen.
Sam heeft op vandaag het gevoel dat hij op alle vlakken tekortschiet. Sam heeft nog amper een moment voor zichzelf wat hem neerslachtig maakt. Sinds het vertrek van moeder zijn beide kinderen ook claimend naar hem waar hij steeds meer mee worstelt. Ze weigeren een hobby uit te oefenen en zijn constant thuis.
In een gesprek met de huisarts van Anna komt Envía ter sprake. Sam vraagt ondersteuning zodat hij de zorg voor zijn moeder niet meer alleen hoeft te dragen. Daarnaast worstelt hij in de omgang met zijn puberzoon mede gezien begin dit jaar door het CLB bij hem autisme is vastgesteld. Vader was blij dat hij eindelijk een antwoord kreeg op het gedrag dat Lucca stelt.Hij merkt ook op dat het niet altijd gemakkelijk is om tot Lucca door te dringen. Drie maal per week komt onze begeleider langs, we proberen er te zijn voor de kinderen door te luisteren hoe het met hen gaat. Wanneer de kinderen aan hun schoolwerk beginnen, maken we het avondeten klaar en wordt de strijk gedaan, dit in het gezelschap van grootmoeder.
Wanneer Sam thuiskomt van zijn werk hoeft hij zich niet meer te bekommeren om de dagdagelijkse taken waardoor hij er kan zijn voor zijn kinderen en zijn moeder. Sam vindt nu ook de tijd om één keer per week te gaan tennissen, iets waar hij dankbaar voor is dat hij dit terug kan doen.
Samen richting balans
Jacob heeft een ernstige motorische en verstandelijke beperking en verblijft in de week in een voorziening VAPH. De gezinsbegeleidster Liesbeth spreekt over Envía om beide ouders te ondersteunen en het zorgplan mee uit te werken.
Sinds haar man overleden is, merkt Nora op dat ze weinig connectie heeft met haar twee puberdochters Lucie en Marthe. Ze wil de band tussen haar en de kinderen verbeteren maar haar angststoornis verhindert haar in haar rol als mama.
Jannelle is 18 jaar en is pas bevallen van Zoë. Ze verbleef sinds haar 5 jaar in een voorziening Jeugdhulp. Ze woont sinds kort alleen. Ze krijgt CBAW-begeleiding van Katrien die haar ondersteunt op verschillende vlakken.